Select Page

Dominio Basconcillos

Ribera del Duero

Domein.

Bezieling op ‘hoog’ niveau bepaalt het hele doen en laten van de zussen Carmen en María José Basconcillos. Het is voor hen een eer dat één van de beste Ribera’s hun eigen naam draagt en dat ze de droom mogen navolgen van vader José María Basconcillos, die dit wijnhuis in 2000 heeft opgericht. Het landgoed van 50 hectare met de historische benaming Paraje del Alto del Cura kent een link met de Benedictijnen die er in de Middeleeuwen reeds hun kennis over wijnbouw nalieten. Natuurmens en gepassioneerd wijnliefhebber Don José María zag in de rustgevende schoonheid van deze vallei zijn uitvalsbasis voor een lange termijnvisie die de sleutel zou zijn tot het doorgeven van duurzaamheid. Zijn ervaring en kennis met betrekking tot de agrarische sector vormden de basis van dit ambitieuze project om op de meest innovatieve manier toch zo dicht mogelijk bij de natuur aan te leunen.

Dominio Basconcillos bevindt zich in Gumiel de Izán op grondgebied Burgos dat deel uitmaakt van de autonome regio Castilla y León. Het ligt op een boogscheut van de Sierra de la Demanda, waar de eigenlijke Duero rivier ontspringt bij de Pico de Urbión. De wijngaarden situeren zich op bijna 1000 meter boven de zeespiegel en behoren daarmee tot de hoogste van de appellatie. De regio valt onder een streng continentaal klimaat met extreme weersomstandigheden gaande van hete verschroeiende zomers tot zeer barre winters en het thermisch contrast maakt dat het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur zeer uiteenlopend is. Maar laat het nu net dat zijn waarin het succes schuilt! De allergrootste uitdaging om binnen deze klimaatzone een aangename wijn te kunnen produceren bestaat erin om de frisheid in de druif te vertalen naar de fles. Na de vele zonuren waarop de zuidgerichte hellingen kunnen rekenen, wordt ‘s nachts het verbruik van zuren die de plant nodig heeft om te kunnen ademen afgeremd en ondergaat de tempranillo, lokaal ook tinta del país of tinto fino genaamd, een zeer trage rijping die leidt tot de perfecte pH waarden. Er valt jaarlijks relatief weinig regen maar naast klei, zandleem en grind brengt de aanwezigheid van een flinke portie kalk in de bodem een goede drainage met zich mee. Tegelijk dient het om waterreserves op te slaan die kunnen aangesproken worden tijdens de drogere periodes. Tenslotte zorgt het golvend reliëf ervoor dat de wind voortdurend zuivere lucht aanvoert tussen de wijnstokken en zo de bessen vrijwaart van ziekten.

Terwijl er wereldwijd wijnbedrijven gebukt gaan onder de dreiging van klimaatsverandering is dit domein door het samenspel van de opgesomde factoren hier in mindere mate de dupe van. Niettegenstaande is het huidig team er zich van bewust dat zij eveneens een actieve rol moeten spelen door zich te engageren in het kader van een ecologische toekomst om zo mee te wegen op het globaal wijnbouwbeleid. Gezien de centrale ligging van de wijnmakerij te midden van de velden heeft het korte transport alvast een impact op het laaghouden van de co2 uitstoot, hetgeen ressorteert onder de nobele bedrijfsdoelstellingen van Basconcillos.

 

Verder wordt de wijngaard op natuurlijke wijze onderhouden met minimale interventie en voldoet deze sinds 2004 aan de criteria voor verantwoorde landbouw. De nummer 1 voorwaarde voor het maken van stabiele klassewijnen met bewaarmogelijkheid is dat de druiven in optimale conditie zijn en dat hun fysiochemische eigenschappen zich maximaal kunnen ontplooien. Het rendement wordt hier dan ook zeer klein gehouden door het uitdunnen van scheuten, groene oogst, en ontbladering om uiteindelijk trossen over te houden met een verhoogde concentratie aan aroma’s. Wanneer de alcoholische en de fenolische rijpheid in zicht zijn, staan steeds dezelfde handplukkers klaar om een eerste selectie te doen. Dit wijst temeer op de aandacht die men heeft voor de betrokkenheid en de fundamentele motivatie van de werknemers als onderdeel van de organisatie. “To belong is to matter”. 

In de vinificatieruimte werkt men met ultramoderne technologie zodat elke mechanische handeling die de druif zou kunnen schaden wordt vermeden. Het ontristen gebeurt onmiddellijk boven de afzonderlijke fermentatietanks waarin de most zich vormt door het eigen gewicht. Er vindt meestal een koude pre-maceratie plaats van 3 tot 5 dagen. De spontane gisting wordt in gang gezet door autochtone gisten die van nature op de schil zitten, wat uiteraard een belangrijk gegeven is indien een product wil rijmen op authenticiteit. De extractie van de polyfenolen gebeurt aan de hand van een systeem met dagelijks overpompen. Of de wijn kort of lang zal verouderen op enkel Frans hout of op een combinatie van Franse en Amerikaanse eik, zal afhangen van cuvée tot cuvée. De batonnage van de droesem gaat door om de 15 dagen.

Dominio Basconcillos maakt een diverse range aan wijnen van robles tot reservas, van 100 % tempranillo tot blends met een beetje cabernet sauvignon en/of merlot, van instap tot premium maar altijd binnen dezelfde elegante stijl waarin fraicheur, fruit en mineraliteit voorop staan. De meest representatieve referentie uit het gamma is de Viña Magna Crianza en charmeert door intensiteit en balans.

Carmen en María José Basconcillos hadden voorheen carrières in totaal andere vakgebieden maar het is fantastisch hoe zij het familiebedrijf op de eerste plaats hebben gezet. Ondanks het harde werk, putten zij elke dag opnieuw veel energie en geluk uit het aanzicht van hun verwezenlijkingen. Daarenboven blijven ze niet bij de pakken zitten en gaan ze aanhoudend op zoek naar manieren om te groeien en te verbeteren, maar vooral om hun klanten nog dat tikkeltje meer exclusiviteit te bieden. Het ultieme doel is om te fungeren als uithangbord voor de Ribera del Duero en om volgende generaties te inspireren tot het behoud van hun uitzonderlijke denominación en de fijne faire ‘vino’ die daaruit voortvloeit.

Get in touch.

Andere domeinen.